Aici se regăsesc informatii despre Platforma Date Locale

Platforma Date Locale a fost dezvoltată în contextul proiectului Îmbunătățirea cadrului de fundamentare și evaluare a politicilor publice de dezvoltare teritorială (cod SIPOCA 713 / MySMIS 129717), desfășurat în perioada octombrie 2019 – decembrie 2023, cu finanțare prin Programul Operațional Capacitate Administrativă. Pentru mai multe informații despre obiectivele și rezultatele proiectului, vă invităm să consultați pagina dedicată acestuia – Proiect SIPOCA713

Platforma Date Locale este parte a Observatorului Teritorial gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) și îndeplinește trei funcții principale:

  1. Sistem de colectare a seturilor de date spațiale privind documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului, care: - permite încărcarea seturilor de date aferente documentațiilor de urbanism (PUG, PUZ) și amenajarea teritoriului (PATJ) de către autoritățile publice locale. - asigură validarea automată a seturilor de date spațiale cu cerințele aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr. 904/2023 (Norme tehnice privind seturile de date spațiale aferente documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului).
    Prin utilizarea acestui instrument se simplifică procesul de preluare a documentațiilor de amenajarea teritoriului și urbanism aprobate în cadrul Observatorului Teritorial și sunt asigurate premisele îndeplinirii obligațiilor privind tema III.4. Utilizarea terenurilor (Land Use) din Directiva INSPIRE. Pentru mai multe informații privind Ordinul MDLPA nr. 904/2023, vă invităm să consultați pagina web dedicată acestui demers.
  2. Instrument de planificare participativă privind documentațiile de amenajarea teritoriului și de urbanism, care:
    • permite autorităților publice locale interesate să realizeze consultarea cetățenilor asupra documentațiilor de urbanism și de amenajarea teritoriului, în temeiul metodologiei de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, aprobată prin Ordinul MDRT nr. 2701/2010, cu modificările și completările ulterioare.
    • permite cetățenilor să vizualizeze conținutul documentațiilor de amenajarea teritoriului și de urbanism aflate în elaborare și să transmită propuneri și observații pentru îmbunătățirea acestora sau sesizări privind diverse aspecte de interes.
    • asigură generarea automată a rapoartelor de consultare publică în beneficiul autorităților publice locale, după încheierea procesului de planificare participativă.
  3. Dezvoltarea unui model digital al rețelelor de transport rutier județean și local, care:
    • conține localizarea și atributele aferente drumurilor județene și locale (drumuri comunale, străzi), pornind de la prevederile H.G. nr. 540/2000 privind aprobarea încadrării în categorii funcționale a drumurilor publice și a drumurilor de utilitate privată deschise circulației publice, cu modificările și completările ulterioare.
    • poate fi verificat și actualizat cu informații din partea autorităților publice locale, privind configurația traseelor, limite legale (viteză, tonaj, dimensiuni etc.), starea drumului.
    • poate fundamenta dezvoltarea unor seturi de date și servicii care să contribuie la îndeplinirea cerințelor care revin României prin Directiva INSPIRE (tema I.7 Rețele de transport) și prin Regulamentul delegat (UE) 2022/670 al Comisiei din 2 februarie 2022 de completare a Directivei 2010/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește furnizarea la nivelul UE a unor servicii de informare în timp real cu privire la trafic.

În plus față de aspectele menționate anterior, platforma Date Locale conține un Registru național al planurilor urbanistice generale, actualizat cu sprijinul Consiliilor Județene în baza prevederilor Legii nr. 350/2001, cu informații privind:

  • data aprobării / prelungirii planului;
  • stadiul actualizării documentației;
  • valoarea decontată de la bugetul de stat și din fonduri europene pentru elaborarea documentației;
  • documentația de urbanism, în forma transmisă pentru preluare în Observatorul Teritorial;

Pentru întrebări și sugestii privitoare la funcționalitatea platformei, vă invităm să folosiți formularul de contact