Tip subzonă funcțională: Subzona căi de comunicaţie feroviară şi construcţii aferente
Descriere: Zona căi de comunicaţie cuprinde următoarele subzone:
CC1 – Căi de comunicaţie feroviară şi construcţii aferente
CC2 – Căi de comunicaţie rutieră, pietonale, piste de biciclete şi construcţii aferente
Utilizari admise: CC1
Infrastructura feroviară reprezintă ansamblul elementelor necesare circulaţiei şi manevrei materialului rulant, clădirile staţiilor de cale ferată cu facilităţile aferente, precum şi celelalte clădiri şi facilităţi destinate desfăşurării transportului feroviar.
Fac parte integrantă din CF: podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, construcţiile de apărare şi consolidare, indicatoarele de semnalizare feroviară şi alte dotări pentru siguranţa circulaţiei, terenurile şi plantaţiile care fac parte din zona căii ferate, mai puţin zonele de protecţie.
Zona de siguranţă a infrastructurii feroviare cuprinde fâşiile de teren în limita de 20 m fiecare, situate de o parte şi de alta a axei căii ferate, necesare pentru amplasarea instalaţiilor de semnalizare şi de siguranţă a circulaţiei şi a celorlalte instalaţii de conducere operativă a circulaţiilor trenurilor, precum şi a instalaţiilor şi lucrărilor de protecţie a mediului.
Prin zona de protecţie a infrastructurii feroviare se înţelege fâşia de teren indiferent de proprietar, cu lăţimea de 100,00 m măsurata de la limita zonei cadastrale C.F.R., situata de o parte şi de alta a caii ferate (conform RGU).
Utilizari admise cu conditionari:
CC1
Lucrările de investiţii, care afectează zona de protecţie a infrastructurii feroviare, se vor autoriza numai cu avizul CNCFR/SRCF, după caz:
- căi ferate industriale;
- lucrări hidrotehnice;
- traversarea căii ferate de către drumuri prin pasaje denivelate;
- subtraversarea liniilor de cale ferată de reţele de telecomunicaţii, energie electrică, conducte sub presiune de apă, produse petroliere, termotehnologice şi canale libere.
Utilizări interzise: CC1
- executarea de construcţii în zonele de siguranţă faţă de căile de comunicaţie:
- 20 m din ecartament cale ferată, pe ambele părţi;
- amplasarea oricăror construcţii, depozite de materiale sau înfiinţarea de plantaţii care împiedică vizibilitatea liniei şi a semnalelor feroviare;
- efectuarea oricăror lucrări care, prin natura lor, ar provoca alunecări de teren, surpări sau ar afecta stabilitatea solului prin tăierea copacilor, extragerea de materiale de construcţii sau care modifică echilibrul pânzei freatice subterane;
- depozitarea necorespunzătoare de materiale, substanţe sau deşeuri care ar putea provoca degradarea infrastructurii căilor ferate, a zonei de protecţie, precum şi a condiţiilor de desfăşurare normală a traficului.
Caracteristici parcelă: Conform documentaţiilor de urbanism şi studiilor de specialitate.
Amplasara fata de aliniament: {{object.clad_aliniament|default:"-"
}}
Amplasare limite laterale și posterioare:
CC1, CC2
- distanţa faţă de limitele parcelei va fi de minim jumătate din înălţimea clădirii, dar nu mai puţin de 6,00 metri
Amplasare clădiri: Conform studiilor de specialitate cu respectarea normelor tehnice specifice.
Circulații și accesuri: CC1
Linia curentă este porţiunea liniei ferate aflate între semnalele de intrare în două staţii consecutive (exclusiv acestea), fie între indicatoarele permanente de acoperire.
Staţia de cale ferată se amplasează în perimetrul localităţii şi se dimensionează corespunzător volumului traficului.
Staţia este porţiunea căii ferate aflate fie între semnalele de intrare (inclusiv acestea), fie între indicatoarele permanente de acoperire, inclusiv porţiunile de linii de garaj din afara staţiei. Lungimea minimă a peroanelor în gări este de 400 m, în cazul liniilor internaţionale.
Axa liniei ferate este linia teoretică din planul tangent la nivelul superior al şinelor, în aliniament şi curbă, situată la jumătatea ecartamentului, considerând şinele fără supralărgire sau supraînălţare. Pe liniile existente cu cale ferată dublă şi în afara staţiilor distanţa dintre axe este de 3,5 - 4 m. La liniile noi această distanţă este de min. 4,2 m pe marile linii internaţionale.
Stationare autovehicule: -
Înălțime maximă admisă: 10
Regim de intaltime: CC1, CC2
Înălţimea maxim admisa se stabileşte prin studii de specialitate, documentaţii de urbanism şi funcţie de tema beneficiarului (max P+2).
Aspect exterior: CC1, CC2
- Volumele construite vor fi simple şi se vor armoniza cu caracterul zonei şi cu vecinătăţile imediate;
- Faţadele posterioare şi laterale vor fi tratate arhitectural la acelaşi nivel cu faţada principală.
Echipare edilitară: CC1, CC2
În cazul alimentării cu apă în sistem propriu se va obţine avizul autorităţii competente care administrează resursele de apă.
Spații libere și plantate: CC1, CC2
- Orice parte a terenului incintei vizibilă dintr-o circulaţie publică va fi astfel amenajată încât să nu altereze aspectul general al localităţii.
- suprafeţele libere neocupate cu circulaţii, parcaje şi platforme funcţionale vor fi plantate cu un arbore la fiecare 100,00 mp şi tratate peisagistic;
- Se vor prevedea plantaţii înalte cu condiţia de a nu împiedica vizibilitatea liniilor şi a semnalelor CF în lungul limitelor incintelor care reprezintă totodată linii de separaţie faţă de alte subzone şi unităţi teritoriale de referinţă.
Împrejmuiri: CC1, CC2
- Împrejmuirile construcţiilor feroviare / rutiere vor fi transparente spre stradă, cu înălţimi de maxim 2.00 metri şi vor fi dublate cu gard viu.
Procent de ocupare: CC1, CC2
POT max. pentru construcții = 50 %;
POT maxim pentru restul funcțiunilor de căi de circulație.= conform normelor tehnice specifice.
CUT: CC1, CC2
CUT max. pentru construcții = 1,50 D+P+1+M / P+2 (Hmax. streaşină = 10 m);
CUT maxim pentru restul funcțiunilor de căi de circulație = conform normelor tehnice specifice.