Cod: 08_S_LT
Tip subzonă funcțională: Zonă mixtă de sistematizare locuințe și turism/agrement
Descriere: SECȚIUNEA I: CARACTERUL ZONEI Zonă cu potențial de dezvoltare, caracterizată de un mix de locuințe și terenuri neconstruite, precum și funcțiuni turistice existente. Terenurile se pretează atât construirii de locuințe cât și dotărilor de turism/agrement datorită amplasării favorabile în cadrul comunei, accesibilității și vecinătăților. Articolul 1: Condiționări generale (1) Autorizarea construcțiilor aflate, parțial sau total, în zonele identificate cu riscuri naturale sau antropice se va face în baza soluțiilor de înlăturare a riscurilor rezultate din studiile geotehnice elaborate de către specialiști abilitați conform legii, cu respectarea prevederilor generale din regulamentul local de urbanism; (2) În zonele de siguranță și protecție a infrastructurii tehnico-edilitare, precum cele ale rețelelor de gaze naturale, electrice, apă-canal, telecomunicații, ale drumurilor publice, și altele asemenea, autorizarea lucrărilor se va face cu respectarea restricțiilor specifice, conform cadrului legal în vigoare. Zonele de siguranță și protecție a infrastructurii majore, marcate ca atare pe planșa de reglementări urbanistice, se corelează în permanență cu modificările legislative. Asupra construcțiilor existente care se situează în aceste zone și care nu pot fi păstrate, din motive tehnice, se instituie interdicție temporară de construire până la înlăturarea riscului. Înlăturarea restricției se face în baza avizului favorabil al administratorului/lor infrastructurii.
Utilizari admise: Articolul 3: Utilizări permise (1) Alimentație publică; (2) Cazare turistică( pensiuni, vile turistice, camping etc.); (3) Funcțiuni de agrement (săli de evenimente, corturi în aer liber, centre SPA, etc). (4) Gospodărie formată dintr-o unitate locativă (locuința) și anexele gospodărești ale acesteia, dacă se încadrează în următoarele suprafețe: (a) maxim 300 mp - suprafața construită desfășurată pe unitate locativă (locuință); (b) maxim 300 mp - suprafața construită desfășurată a tuturor anexelor gospodărești pe gospodărie; (5) Picnic; (6) Amenajări pentru activități în aer liber-terenuri de sport, piscine, platforme cu destinații diverse,(spectacole, picnic, grătare, etc. ) (7) Echipare edilitară; (8) Circulații / platforme pietonale și carosabile; (9) Parcaje publice; (10) Loc de joacă pentru copii; (11) Grădini, scuaruri publice.
Utilizari admise cu conditionari: Articolul 4: Utilizări permise cu condiționări (1) Realizarea de construcții cu funcțiunea de pensiuni/hoteluri cu mai mult de 20 camere va fi condiționată de avizarea și aprobarea, în prealabil, a unei documentații de urbanism (PUD); (2) Se admite extinderea și/sau mansardarea, reconfigurarea, schimbarea de destinație a construcțiilor existente, dacă sunt respectate condiţiile de amplasare, echipare şi configurare, precum şi a posibilităților maxime de ocupare şi utilizare a terenului prevăzute de prezentul regulament. În cazul mansardărilor, suprafața nivelului mansardei va reprezenta maximum 60% din suprafața nivelului curent (se va lua în calcul numai porțiunea cu h liber ≥ 1,4 m); (3) Se admit servicii complementare: (a) Comerț alimentar; cu următoarele condiții: ◦ Să se adreseze preponderent utilizatorilor zonei; ◦ Să se desfășoare ca activități complementare uneia dintre funcțiunile permise; ◦ să nu producă poluare fonică, chimică sau vizuală. (4) Se admit adăposturi pentru animale (grajduri, manej, etc.) cu condiția să respecte distanțele minime față de spațiile de cazare, alimentație publică, etc. de pe parcela studiată sau de pe parcelele vecine, conform Ord. 119/2014.
Utilizări interzise: Articolul 5: Utilizări interzise (1) Orice alte utilizări decât cele enunțate la utilizări permise și utilizări permise cu condiționări; (2) Sunt interzise activități sau procese tehnologice de natură să producă poluare de orice natură (fonică, chimică, etc.) cu efect asupra funcțiunilor învecinate parcelei. (3) Sunt interzise funcțiunile de producție industrială (hală de producție sau depozitare, etc.).
Caracteristici parcelă: Articolul 6: Caracteristici ale parcelelor (1) Se consideră construibile parcelele care îndeplinesc simultan următoarele condiții: (a) Pentru locuințe: ◦ suprafața parcelei să fie mai mare sau egală cu 1000 mp; ◦ frontul la stradă să fie de minim 12 metri; ◦ adâncimea parcelei să fie mai mare sau egală cu 21.00m. (b) Pentru turism/agrement: ◦ suprafața parcelei să fie mai mare sau egală cu 3000 mp; ◦ frontul la stradă să fie de minim 30 metri; ◦ adâncimea parcelei să fie mai mare sau egală cu frontul acesteia. (2) Față de condițiile de mai sus se admit abateri de până la 10%, dar doar pentru una dintre condiții (fie pentru suprafața parcelei, pentru frontul la strada sau adâncimea parcelei); (3) Pentru parcelele amplasate în capătul unui cul-de-sac, se admit abateri în ceea ce privește frontul minim la stradă, precum și adâncimea parcelei, dar suprafața minimă trebuie să fie cea stipulată mai sus pentru fiecare funcțiune. (4) Pentru parcele care nu îndeplinesc condiţiile mai sus menționate se va elabora un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) prin care se va prezenta modalitatea de conformare la condițiile prezentului regulament. (5) Se permit operațiuni de divizare sau comasare a parcelelor, cu condiția ca toate parcelele rezultate să îndeplinească condițiile mai sus menționate.
Amplasara fata de aliniament: {{object.clad_aliniament|default:"-" }}
Amplasare limite laterale și posterioare: Articolul 8: Amplasarea clădirilor faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelelor (1) Clădirea se va retrage de la ambele limite laterale cu o distanță mai mare sau egală cu jumătate din înălţimea construcției până la streașină sau cornișă, măsurată în punctul cel mai înalt, dar nu mai puțin de 6,0 m; (2) Clădirile se vor retrage de la limita posterioară a parcelei cu o distanță minimă de egală cu înălțimea construcției, măsurată la streașină sau cornișă, în punctul cel mai înalt, dar nu mai puțin de 6,0 metri.
Amplasare clădiri: Articolul 9: Amplasarea clădirilor unele faţă de altele pe aceeași parcelă (1) Distanța minimă dintre două clădiri aflate pe aceeași parcelă va fi egală cu jumătate din înălțimea construcției, măsurată la streașină sau cornișă, în punctul cel mai înalt, dar nu mai puțin de 6 metri. (2) În cazul amplasării a două clădiri pe aceeași parcelă, autorizarea va fi condiționată de avizarea și aprobarea, în prealabil, a unei documentații de urbanism (PUD).
Circulații și accesuri: Articolul 10: Condiții de acces și circulații (1) Autorizarea executării construcțiilor este permisă numai dacă există acces direct la drumurile publice sau la un drum privat deschis circulației publice. Accesul carosabil pe parcelă va avea o lățime de minimum 4 metri; (2) Amenajarea accesului la proprietate din zona drumurilor publice se va realiza în conformitate cu avizul administratorului drumului; (3) Pentru toate obiectivele cu acces public se vor asigura accese pietonale adaptate persoanelor cu dizabilități. (4) Rampele de acces la locurile de parcare din interiorul parcelelor nu vor produce nicio modificare la nivelul trotuarului, cu excepția teșiturii bordurii. (5) Pavimentele exterioare se vor realiza din materiale locale și naturale: pietriș, piatră, lemn, cărămidă, după caz, acestea pot fi înierbate Se va asigura panta pentru scurgerea apelor pluviale , îndepărtarea acestora de construcții și dirijarea lor către un bazin de colectare în vederea reutilizării   ei pentru irigații sau către o zonă permeabilă pentru a se asigura infiltrarea ei în pământ. Se interzice impermeabilizarea suprafețelor prin platforme și alei turnate din beton. În mod excepțional, dacă există pericolul scurgerii de hidrocarburi, se va permite construirea unei platforme de dimensiuni minime. (6) Platformele și traseele de circulație vor urmări suprafața terenului natural. Accesurile și amenajările din incintă vor ţine cont de accesul mașinilor de intervenție: pompieri, salvare. (7) Se va realiza o zonă de pietriș (de drenaj) de minim 60 cm în jurul clădirilor, pentru a proteja pereții de umezeală.
Stationare autovehicule: Articolul 11: Staționarea autovehiculelor (1) Staționarea autovehiculelor se va face exclusiv în interiorul parcelei; (2) În cazul locuințelor unifamiliale, se vor amenaja minim două locuri de parcare per unitate locativă; (3) Platformele pentru autovehicule vor fi pietruite și/sau înierbate; (4) Dimensiunea minimă a unui loc de parcare pentru autovehicule va fi de 2,5 x 5,0 m iar a unui loc de parcare pentru biciclete de 0,5 x 2,0 m; (5) Pentru funcțiunile cu acces public se acceptă amenajarea în zona drumurilor publice a unor spații de staționare pentru vizitatori, în conformitate cu avizul administratorului drumului; (6) Parcarea şi staționarea autovehiculelor şi atelajelor, în zona drumurilor publice, se va face exclusiv în afara platformei carosabile a acestora, în spațiile special amenajate la o distanță de minim 5,0 m față de ferestrele locuințelor. (7) Necesarul de parcaje se va dimensiona conform ANEXA nr. 4 de la pag.172; (8) Zonele de parcare cu mai mult de 3 locuri de parcare vor avea plantat cel puțin un copac la 3 locuri de parcare și vor fi dotate cu mobilier pentru deșeuri.
Înălțime maximă admisă: 15
Regim de intaltime: S+P+1+M/R
Aspect exterior: Articolul 13: Aspectul exterior al clădirilor (1) Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă aspectul lor exterior nu contravine funcțiunii acestora şi nu depreciază aspectul general al zonei; (2) Autorizarea executării construcţiilor şi a amenajărilor care, prin amplasament, conformare, funcțiune, volumetrie şi aspect exterior (conformare şi amplasare goluri, raport plin-gol, materiale utilizate, învelitoare, paletă cromatica ș.a.) depreciază valorile specificului rural și ale peisajului și intră în contradicție cu aspectul general al zonei este interzisă; (3) Volumetria construcţiilor se va încadra în tipologia locului, conform Ghidului de Arhitectură pentru încadrarea în specificul local realizat pentru zona Dealurile Clujului și Câmpia Transilvaniei; (4) Învelitoare / Șarpantă (a) Acoperișurile vor avea o forma simplă, de tip șarpantă cu două, patru sau mai multe ape, cu pante egale, având streșinile și coamele orizontale. (b) Panta acoperișului va fi între 40°-70°, excepție făcând lucarnele. (c) În cazurile în care configurația terenului o permite și sunt necesare soluţii speciale de integrare în peisaj se acceptă şi acoperișuri tip terasă cu pantă mică, de minim 2%, cu condiția ca învelitoarea să fie din strat înierbat cu vegetație locală. (d) Se interzice realizarea de acoperișuri cu pante inegale (inclusiv șarpantele frânte), excepție făcând aruncătorii, lucarnele și zonele unde aceste acoperișuri definesc specificul local. Lungimea lucarnelor nu va depăși 8,0 m. (e) Învelitoarea va fi realizată din țiglă ceramică, țiglă de beton, țiglă metalică cu acoperire de piatră naturală, plăci de fibrociment, șindrilă, paie, stuf, țiglă fotovoltaică. (f) Este interzisă realizarea învelitorilor din țiglă metalică, azbociment, membrană bituminoasă, tablă fălțuită sau alte materiale sintetice. (g) Culorile învelitorilor vor fi cât mai apropiate de cele naturale, din gama ocru-portocaliu-vișiniu. Se interzice utilizarea la învelitoare a culorilor stridente și atipice comunei Ciurila: albastru, antracit, verde, roșu aprins, ș.a.. (h) Elementele de captare a apelor pluviale vor fi realizate preponderent din tablă. Este interzisă folosirea de elemente din PVC sau polietilenă suprateran. (i) Streașina va avea o pazie simplă sau decupată decorativ din lemn tratat. (j) Coșurile de fum vor fi din piatră sau cărămidă, materiale ceramice pentru construcții tencuite sau aparente. Se interzice utilizarea unor decorațiuni sau finisaje din tablă lucioasă, inox sau alte materiale similare. Se admite instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperiș în planul învelitorii. (5) Fațade (a) Finisajele fațadelor se vor realiza din - tencuieli, zugrăveli, piatră, cărămidă, lemn tratat, placaj de piatră; (b) Se interzice placarea pereților cu materiale ceramice glazurate, materiale pe bază de azbest, poliesteri, PVC sau altele similare. (c) Se interzice realizarea anexelor gospodărești din tablă, poliuretan, polistiren sau alte materiale similare care conduc la deprecierea zonei sau peisajului; (d) Ornamente pe fațadă - Se interzice utilizarea unor elemente decorative nespecifice zonei comunei Ciurila, realizate din materiale precum tabla lucioasă, inox sau alte materiale similare. (e) Cromatica finisajelor de pe fațade cuprinde culori pastelate, deschise, apropiate de cele naturale, obținute din pigmenți naturali: alb, ocru, albastru (mieriu), gri. Se interzice folosirea culorilor saturate, stridente (roz, oranj, roșu, galben ș.a.) sau care conduc la deprecierea specificului zonei sau peisajului și dispunerea acestora într-o manieră nespecifică zonei (în diagonală, ș.a.); (f) Materiale lăsate aparent precum piatra și cărămida nu vor fi vopsite putând fi doar văruite în alb sau alte culori specifice zonei, ocru și ”mieriu” (albastru deschis), lemnul lăsat aparent se va trata într-o cromatică cât mai apropiată de culoarea naturală a acestuia. (g) La construcțiile noi se interzice utilizarea inoxului, baluștrilor din beton sau piatră precum și a materialelor care conțin azbest sau poliesteri. (6) Tâmplării (a) Realizarea tâmplăriilor se va face din lemn tratat cu ulei sau vopsit, tâmplărie metalică sau PVC, atât la ferestre cât şi la uși; (b) În cazul intervențiilor la construcţii existente, tâmplăria de lemn deteriorată se va recondiționa sau înlocui, fără modificarea împărțirii specifice. (c) Culorile permise pentru vopsirea tâmplăriilor sunt: natur, alb, albastru, maro, gri, verde. Feroneria va avea culori discrete sau naturale. (d) Este interzisă tâmplăria din PVC alb; (e) La fațadele vizibile din spațiul public golurile pentru uși și ferestre vor avea forme şi proporții specifice zonei. Pentru umbrirea suprafețelor vitrate se pot folosi obloane de lemn sau vegetație. (f) Raportul plin-gol pentru fațadele vizibile din spațiul public va fi cât mai apropiat de cel predominant în zonă. Suprafața vitrată a fațadelor vizibile din spațiul public nu va depăşi 30% din suprafața fațadei. (g) Se interzice utilizarea următoarelor elemente: geam bombat, geam reflectorizant, geam oglindă, rulourile exterioare neînglobate în zidăria casei, obloanele din PVC sau metalice, goluri cu forme atipice (cerc, elipsă, triunghi, romb, poligon, etc.).
Echipare edilitară: Articolul 14: Condiții de echipare edilitară (1) Racorduri și branșamente la rețelele edilitare existente (h) Autorizarea executării construcţiilor este condiționată de asigurarea racordării și/sau branșării acestora la rețelele existente de apă, la instalațiile de canalizare şi de energie electrică sau în lipsa acestora, asigurarea unor soluții de echipare în sistem individual, până la realizarea rețelelor/instalațiilor centralizate. (i) Este interzisă branșarea la rețeaua publică de apă fără branșarea la rețeaua publică de canalizare; în cazul în care nu există rețea publică de canalizare se vor adopta soluții locale de tratare a apelor uzate menajere prin stații de epurare sau fose etanșe vidanjabile cu o capacitate minimă de 2,0 mc; (j) Deversarea apelor uzate menajere pe domeniul public este interzisă; (k) Contoarele vor fi obligatoriu amplasate în nișele prevăzute în planul împrejmuirii; Prescripțiile se aplică în mod corespunzător și rețelelor de gaze naturale; (2) Realizarea rețelelor edilitare (a) Autorizarea executării construcţiilor care, prin dimensiunile şi destinaţia lor, presupun cheltuieli de echipare edilitară ce depăşesc posibilităţile financiare şi tehnice ale investitorilor interesaţi, deținătorilor de rețele/instalații ori ale administrației publice locale, este interzisă; (3) Apele pluviale (a) Construcțiile vor fi echipate cu sisteme de colectare a apelor pluviale conform prevederilor din Codul Civil privind picătura streșinii; La parcelele cu o suprafață mai mare de 1,000 mp se va prevedea un bazin subteran de minim 1 mc pentru stocarea apei pluviale în vederea reutilizării acesteia la irigații; Se vor realiza jgheaburi/rigole la sol, sub streșini, pentru îndepărtarea apelor pluviale. (4) Se interzice montarea pe fațada către stradă a echipamentelor de climatizare, a tubulaturii de evacuare a gazelor arse și a antenelor TV; (7) Gospodăriile și unitățile de turism/agrement vor fi prevăzute cu o platformă sau cu un spaţiu interior destinat colectării deșeurilor menajere; Platformele destinate depozitării recipientelor de colectare selectivă a deșeurilor menajere vor fi amenajate la distanță de minimum 10,0 m de ferestrele locuințelor, vor fi împrejmuite și impermeabilizate. Împrejmuirea va fi opacă până la înălțimea de 1,40m şi transparentă peste cota de 1,40m. Este permisă utilizarea materialelor naturale (cum ar fi lemnul, piatra) și se interzice folosirea sârmei pentru partea transparentă a împrejmuirii. Depozitarea gunoiului de grajd este permisă pe platforme individuale (gospodărești) impermeabile. (8) Accesul administratorilor infrastructurii tehnico-edilitare la echipamente și instalații se va face direct din domeniul public sau în conformitate cu condițiile specifice de acces la proprietăți stabilite prin legislația specifică. Echipamentele și instalațiile vor fi astfel amplasate încât să nu stânjenească circulația pietonală și auto.
Spații libere și plantate: Articolul 15: Spații verzi (1) Suprafața spațiilor verzi sau plantate va reprezenta minim 50% din suprafața totală a parcelei. În acest calcul pot fi luate în considerare și suprafețele verzi care nu sunt pe sol: acoperișuri verzi, terase verzi; (2) Terenul rămas liber în urma retragerii față de aliniament va fi tratat ca grădină de fațadă în proporție de minim 30% și va fi amenajat cu vegetație medie și joasă. (3) Este obligatorie utilizarea vegetației ca element de mascare a clădirilor cu gabarite ce depășesc scara locului. (4) Recepția construcției este condiționată de existența unui număr de minim 6 arbori și/sau pomi, plantați în interiorul parcelei, de-a lungul limitei posterioare; în cazul în care limitele laterale sau cea posterioară coincid cu limita intravilanului, în interiorul parcelei, de-a lungul acestor laturi se vor planta minim 12 arbori și/sau pomi, în două rânduri paralele cu latura respectivă.
Împrejmuiri: Articolul 16: Împrejmuiri Împrejmuirile vor respecta următoarele condiționări: (1) Autorizarea executării împrejmuirilor este permisă numai dacă aspectul lor exterior nu contravine funcțiunii acestora şi nu depreciază aspectul general al zonei rurale; (2) Împrejmuirea se va realiza din materiale naturale (piatră, cărămidă, lemn, nuiele, metal, plasă de sârmă, garduri vii/ plante agățătoare, ș.a.). Înălțimea nu va depăși 2,2 m. Se va păstra aspectul natural al materialelor în ceea ce privește textura și culoarea. Este interzisă utilizarea de materiale plastice (policarbonat, plexiglas, pvc, ș.a.) sau a plăcilor metalice; Împrejmuirile vor putea fi dublate de garduri vii; (3) Împrejmuirile spre stradă a parcelelor de colț vor fi obligatoriu transparente de la înălțimea de 60 cm; (4) Împrejmuirea spre spațiul public va fi prevăzută cu nișe dedicate pentru amplasarea contoarelor și pentru amplasarea unei bănci pentru odihnă. (5) Porțile de acces pe parcelă se vor deschide spre interiorul parcelei sau în planul împrejmuirii. (6) Realizarea împrejmuirii pe limita de proprietate se va face în conformitate cu Codul Civil, cu acordul vecinului;
Procent de ocupare: 35
CUT: 0.7
LISTA ZONE
ID Cod SZF ZRS D Arie ZF
1 08_S_LT 27897,21 SRID=4326;POLYGON ((23.55323916454644 46.677346342063906, 23.55313338023252 46.67742696958584, 23.552986490601718 46.677553732239566, 23.552956685927594 46.677583142126174, 23.552808602544527 46.677665234663046, 23.552753943481477 46.67771073134014, 23.552650700921312 46.67779666728161, 23.552078636639422 46.678272829381065, 23.551776323932472 46.67852445753283, 23.553263713573095 46.67926047741536, 23.553519494550347 46.679387044134785, 23.553519497032685 46.67938704227981, 23.553849190095118 46.67914896208336, 23.55384956453629 46.6791486916876, 23.55455773674653 46.67853076159964, 23.554558069987667 46.678530470818906, 23.554623790044317 46.678453190261, 23.55465013553561 46.678376975588506, 23.554650270042856 46.678376586472915, 23.554685946583163 46.67827364286681, 23.554765825777054 46.67810179959029, 23.55323916454644 46.677346342063906))